Uzmana Sorun - Örümcekler
Böcek olmamalarına rağmen pek çok kişi tarafından zararlı canlı olarak görülen örümcekler, yoğun zararlı canlı sezonu boyunca gelen aramaların bir numaralı nedenidir. Pek çok ev sahibi için büyük rahatsızlık yaratırlar. Pek çok kişi örümcekleri düşündüğünde bile tüyleri diken diken olur. Çoğu insanın yaşam ortamını paylaşmaya tahammül edemeyeceği tek zararlı canlıdır.
Örümcekler, varlıklarının oluşturduğu tehditle en orantısız tepkiyi doğran canlılardır. Güçlü tepkiler, müşterileri hemen bir örümcek kontrol servisi aramaya iter. Ne yaptığınızı biliyorsanız bu durum sizin için kazançlı olabilir ancak temel noktalara dikkat etmezseniz sorun yaşayabilirsiniz.
Zararlı canlıları ve habitatlarını bilmek kadar doğru formülasyon ve uygulama yöntemini seçmek de önemlidir.
Doğru mücadele yöntemini bulma
Tüm örümcek mücadele yöntemleri aynı değildir. En yaygın örümcek mücadele yöntemi, ağ ören örümceklere yöneliktir. Tüm örümcekler ipek üretir ancak bu grup avlarını yakalamak için büyük ağlar örerek evlerin içinde, duvarların dışında, ışıklandırmaların etrafında ve hatta bahçelerle patikalarda sorunlara neden olur.
Etkili bir mücadele yöntemi için özel uygulama ekipmanları gerekmektedir. Uzun Bacaklı Örümcek (Pholcus phalangiodes) gibi ağ ören örümcekler her pencere çerçevesinde, perde rayında, korniş bölümünde, mobilya boşluklarında vb. görülebilir. Bu alanlarda uygulama yapabilmek ve örümceklerin kaçmasını ya da aşırı uygulamayı önlemek için çok ince uygulama teknikleri gerekmektedir.
Örümcekler, kaçabilecekleri bir boşluğa yakın yerlere yerleşirler. Etkin bir kontrol için bu boşluklara doğrudan uygulama yapmak gerekir. Örümcek kontrolünde en önemli formülasyon tozlardır. Spreylerin rezidüel yapılarına güvenemezsiniz çünkü örümceklerin etkin madde ile temasa geçeceğinin garantisi yoktur.
Dış alanlarda koşullar farklıdır ancak genel prensipler aynıdır. Tozu öncelikle duvarlar, saçaklar, çerçeveler vb. yüzeylerdeki tüm boşluklara uygulayarak örümceğin kaçacağı alanı ortadan kaldırmanız gerekir.
Dış yüzeylerde uygulama için elektrikli aletler ve düzgün bir şekilde ayarlanmış sprey uçları kullanılmalıdır. Uygulama oranınız 1l/20m2 olduğundan sprey ucunun küçük damlacıklara göre ayarlanması gerekir. Uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken kritik noktalar şunlardır:
- Örümceklerin kaçmasını engelleyin
- Pencere gibi hedef dışı alanlardan uzak durun
- Yayılmayı engelleyin
- Yüzeyin tamamen kaplanmasını sağlayın.
- Uygulamanın doğru bir şekilde yapılmadığı alanlar kısa sürede yeniden istilaya maruz kalır.
Kızıl Sırtlı Örümcek (Latrodectus hasselti) gibi ağ ören örümceklerin ısırıkları insanlar için çok acı vericidir. Çöp kovası kulpları, sandalyeler, mangallar, posta kutuları gibi yerlere yuva yaparlar. Mücadele işlemi sırasında dış alanlardaki tüm mobilyaları ters çevirerek örümceklerin gündüzleri saklandıkları alt kısımları ortaya çıkarın.
İstinat duvarı ya da bahçe heykelleri gibi yerlerdeki delikleri de incelemeniz ve deliklere ilaç uygulamanız gerekmektedir. Bahçe, kulübe, çöplük, depolanmış eşya, çit, karavan gibi alanlarda en iyi uygulama ekipmanı sırta takılan sisleme aletidir. Oluşan hava akımı, insektisiti doğruca ağlara ve hatta örümceklere ulaştırır.
Rezidüel özellikli mücadele yönteminin önemi
Ağ örümcekler balonlama olarak bilinen bir süreçle hareket eder. Rüzgarlı havalarda genç örümcekler bir ipek ip salgılar ve rüzgar tarafından sert yüzeye ulaşana kadar taşınırlar. Rezidüel kimyasal olduğu durumlarda bu örümcek yavruları ölür, bu sayede rezidüel etki sürdüğü müddetçe yeniden koloni kurmaları engellenir ya da geciktirilir.
Rezidüel özellikli uygulamanın ilgi çekici faydalarından bir diğeri de bölgede bulunan diğer böcekler üzerindeki etkisidir. Bu böcekler, örümcekler için yiyecek kaynağıdır. Bunların sayısını azaltarak örümcek popülasyonunu da kontrol altına alabilirsiniz.
Ağ Örmeyen Örümcekler
Ağ örmeyen örümceklerin davranışları tamamen farklıdır ve kontrol altına alınmaları çok zordur. Ağ olmadığından örümceklerin yerlerinin bulunması zorlaşır. Bu gruptaki zararlı canlılar arasında Avcı örümcek (Isopoda & Helconia sp) ve Kurt Örümceği (Lycosa sp.) bulunur. Bu örümcekler çatlaklarda, boşluklarda ya da açık zeminde avlanırlar (genellikle küçük böcek).
İç mekanlarda sisleme yöntemiyle örümcekler saklandıkları alanlardan çıkarılırken boşluklara da toz uygulanması son derece önemlidir. Avcı örümcekler perdelerin etrafında ve perde raylarının üstünde dinlenmeye bayılır.
Dış alanlarda rezidüel özellikli uygulamalar kontrol programının önemli bir parçasıdır ancak bunlarda kısıtlamalar bulunmaktadır. Kurt Örümcekleri topraktaki oyuklara yuva yaparlar. Bu nedenle yapının 5 metre dışına zemin spreyi uygulamanız gerekmektedir. Oyuklar molozlarda, malçlarda, istinat duvarlarında, kaldırımlarda, bitki saksılarında ve taş döşemeli bahçelerde bulunur. İstiflenmiş eşyaların bulunduğu her yer böcekler için sığınma alanıdır.
Tehlikeli türlerle mücadele
İlkel örümceklerle (Mygalomorphs) mücadelede bu tehlikeli zararlı canlıların kurbanı olmamak için çok özenli ve çok dikkatli olmanız gerekmektedir.
Bahçe alanlarını özenli bir şekilde incelemeden huni yuvalı örümceklerin (Atrax & Hadronyche sp.) yerini belirlemek çok zordur. Yerde yaşayan bu örümcekler insanlarla nadiren, yalnızca yeri kazarken iletişime geçerler. Ne yazık ki erkek örümcekler çiftleşme döneminde gündüzleri dolaşarak tehlike arz ettikleri alanlara giderler.