Açık Alan İlaçlaması

Print page

Açık alan ilaçlaması, içinde çok sayıda ufak insektisit damlalarının üretilmesine ve bir hava hacmi ile belirli bir süre içinde dağıtılmasına dayanır. Bu damlalar, hedeflenen haşere üzerinde etki yaptığı zaman öldürücü dozda insektisit yaymaktadır. Açık alanda ilaçlama yapmak için kullanılan geleneksel yöntemler termal sislemeyi (kalın bir sis görünümü veren yoğun bir insektisit damla bulutu oluşmaktadır) ve Ultra Düşük Hacim (ULV) (damlacıklar soğuk, mekanik bir aerosol-üreten makine tarafından üretilmektedir.)' i içermektedir.

Büyük alanlar herhangi bir zaman aralığında uygulamaya tabi tutulabildiklerinden, bu yöntem belirli bir alanda haşere popülasyonunu hızlı şekilde azaltmak için çok etkindir. Uygulamada hiçbir kalıcı aktivite olmadığından tam etkinlik için 5-7 günlük aralıklarda tekrarlanması gerekmektedir. Bu yöntem, sivrisinek sayısının hızlı şekilde azalması gerektiği epidemik durumlarda özellikle etkin olabilmektedir. Dolayısıyla bu, kentsel Dang Humması, Sıtma, Batı Nil Virüsü gibi vektör kaynaklı hastalıklarla mücadele faaliyetlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Etkin açık alan ilaçlaması aşağıdaki belirli kurallara bağlıdır:

  1. Hedef haşereler genellikle sprey bulutu içinde uçmaktadırlar (veya bazen uygulanan yüzeylerde bulunurken etkilenmektedirler). Dolayısı ile, sprey damlacıkları ile hedeflenen haşereler arasındaki temas verimliliği hayati önem taşımaktadır. Bu işlem, sprey damlacıklarının optimum süre boyunca havada uçar şekilde kalması sağlanarak ve doğru dozda insektisit uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Bu iki husus, damlacık ölçüsü optimize edilerek ele alınmaktadır.
  2. Damlacıkların çok büyük olması durumunda yere çok hızlı şekilde düşmekte ve (uygulamanın etkin alanını sınırlayacak şekilde) uygulama esnasında bitkilerin içine veya karşılaşılan diğer cisimlere nüfuz etmemektedir. Bu büyük damlalardan birisinin bir haşereyi etkilemesi durumunda, her bir münferit böcek için yüksek bir doz gönderilmiş olacağından dolayı “aşırı yükleme” gerçekleşmektedir
  3. Damlacıkların çok küçük olması durumunda ise ya aerodinamiklerden dolayı hedef bir böcek üzerinde birikemeyecek (etkisizlik) veya hava akımları nedeniyle atmosfere doğru uçacaklardır.
  4. Hacimsel ilaçlama uygulaması için optimum damlacık ölçüsü 10-25 mikronluk bir Hacimsel Ortalama Çap Büyüklüğüdür (VMD).

ENVU, açık alan spreyleme uygulamasında hidro karbon solventlerin kullanım gereksinimini azaltan FFAST (Film Oluşturan Sulu Spreyleme Teknolojisi) yenilikçi bir spreyleme teknolojisi geliştirmiştir. FFAST formülasyonları esas itibarıyla su-tabanlıdır, su ile seyreltilmektedir ve optimal verimlilik sağlamaktadır. Bu formülasyonların dünya üzerinde pek çok uygulamada etkin olduğu kanıtlanmıştır. FFAST konusunda ayrıntılı bilgi edinmek için lütfen iletişime geçiniz.