SİPARİŞ MEKTUBU ALIM ŞARTLARI

Print page

1. TARAFLAR VE KONU
İşbu “sipariş mektubu alım şartları” belgesi, sözleşmede ya da siparişte belirtilmiş olan taraflar arasındaki sipariş ve teslimat hususlarını düzenlenmektedir.

Alıcı, akdedilmiş bulunan sözleşme kapsamında sipariş verdiği, sözleşmede bahsi geçen nitelikleri haiz ve yine sözleşmede satış fiyatı belirtilen malın satışı ve teslimi sözleşmenin konusunu oluşturmaktadır. Alıcı, satışa konu ürünün temel nitelikleri, satış fiyatı, ödeme şekli, sipariş teslimat koşulları vs. satışa konu mal ile ilgili tüm bilgilere sahip olduğunu kabul ve beyan eder.

Taraflar arasında sözleşme akdedilmiş ise sözleşmenin hükümleri dikkate alınacak, işbu sipariş mektubu alım şartları hükümleri de tamamlayıcı nitelikte değerlendirilecektir.

2. GENEL HÜKÜMLER
İşbu sipariş alım şartları belgesinin hükümleri, Satıcının öngörebileceği herhangi teslim şartları veya yapabileceği sınırlamalarda, Alıcının itirazına gerek olmaksızın alım sözleşmesinin muhtevası olarak değerlendirilecektir.

Başlıca mutabakatın, değişikliklerin ve yardımcı anlaşma ve protokollerin geçerliliği, Alıcı tarafından yazılı olarak kabul etmiş olmasına bağlıdır.

3. SİPARİŞİN VERİLMESİ
Yalnızca yazılı siparişler sipariş olarak değerlendirilecektir. Sözlü veya başka yollarla ulaştırılan mutabakat, yazılı olarak teyit edildikten sonra yerine getirilecektir.

Her sipariş Satıcı tarafından yazı ile teyit edilmiş olmalıdır.


Sipariş mektubunun tarihinden itibaren on beş (15) gün içinde yazılı teyit kendisine ulamış olmazsa Alıcı siparişi iptal etmekte serbesttir. İstanbul ili dışındaki siparişlerde bu süre on (10) gündür.

Teyit, sipariş mektubu suretinin imzalanıp iade edilmesi tarzında da yapılabilir.
 
4. TESLİM SÜRESİ VE AYKIRILIK HALLERİ
Teslim süresi sipariş mektubunun ulaştığı tarihten itibaren başlar. Satıcı süreye uygun olarak ifada bulunmazsa ayrıca bir ihtara ya da herhangi bir işlem yapmaya gerek duyulmaksızın kendiliğinden temerrüde düşer. Bu halde alıcını aşağıda belirtilen seçimlik haklara sahiptir:

4.1. Derhal bildirmek suretiyle sözleşmeden dönebilir veya gerçekleşmesi imkansız hale gelen ifadan vazgeçip gerçekleşmeyen ifa sebebiyle uğradığı zararlara ilişkin alacak kaydedebilir.

4.2. Sonradan ifa için uygun bir süre tanıyabilir ve geciken ifa hallerinde öngörülmüş olan cezai şatın ödenmesini isteyebilir.

4.3. İfa için verilmiş olan uygun sürede de ifa gerçekleşmezse, Alıcı dilerse yeniden tespit ve ihbar edeceği bir süre içinde sözleşmenin ifasını isteyebilir ve yaşanan gecikme dolayısıyla uğranılan zararın telafisi için öngörülmüş olan cezai şartın ödenmesini isteyebilir veya 4.1. bendinde belirtilmiş olan haklarını kullanabilir.

5. KISMEN İFA HALLERİ
Satıcı tespit edilen süre içinde teslim borcunu kısmen yerine getirmiş ise 4’üncü maddede belirtilen hükümler teslim edilmeyen bölüm hakkında uygulanır.

Art arda teslim halinde Alıcı 4’üncü maddede belirlenmiş olan hükümleri, süresinde yerine getirilmemiş herhangi bir edim bölümüne veya onunla birlikte henüz ifasına sıra gelmemiş bütün edim bölümlerine uygulayabilecektir.

Satıcı sözleşmesel yükümlülüğünü kısmen veya tamamen yerine getiremeyeceğini anladığında bu hususu, gecikme sebeplerini ve suresini belirtmek suretiyle Alıcıyı derhal yazılı olarak haberdar edecektir.

6. ALICININ KANUNDAN DOĞAN HAKLARI SAKLIDIR
Alıcı, gerek genel kanunlarda gerekse de özel kanunlarda kendisine tanınmış olan hakları saklı tutar.
 
7. GECİKEN TESLİMATTA CEZAİ ŞART
İşbu kanunda, sipariş talep belgesi ve sözleşmede belirtilen mücbir sebepler hariç olmak üzere Satıcı edim borcunu vadeye uygun olarak yerine getirmezse siparişte gösterilen sürelere (gün, hafta) uygun olarak siparişte belirtilen cezai şartı ödeyecektir.

Siparişte hilafına hüküm bulunmadığı takdirde, cezai şart geciken her gün için sözleşme bedelinin yüzde %0,5’tir. Bu halde Alıcının madde 4’te belirtilen hakları bundan etkilenmeyecektir.

8. MÜCBİR SEBEP
Satıcı teslim sürelerine uymakla yükümlüdür. Meğerki savaş, yolların kapanması, kara trafiğinin kesilmesi veya aksaması, grev veya grev ihtimali, lokavt, işin yavaşlatılması, kargaşalık, hükümetin ve kamu kurumlarının emir veya tahditleri, hükümetin el koyması, keza herhangi bir hükümet, belediye ve sair kamu makamının veya bu makam sıfatı ile hareket eden şahsın emir ve isteklerine uymak şeklindeki ifaya imkan bulunmayan hallerdir. Bu gibi engellerin ortaya çıkmasından sonra Satıcı, Alıcıyı en geç bir hafta içinde teslim sürelerinin muhtemelen ne kadar süre içinde aşılacağını belirtmek suretiyle haberdar edecektir. Bu takdirde teslim süreleri karşılıklı rıza ile münasip ölçüde uzatılabilir. Satıcı bu bildirimi yapmazsa ortaya çıkan engeli alıcıya karşı ileri süremez.

9. İRSALİYE BELGELERİ
Her münferit teslimatta teslim belgesi ürüne iliştirilecektir. Teslim belgesinde sipariş numarası belirtilmiş olmalıdır.

10. SİPARİŞ MİKTARI VE TESLİMAT
Satıcının teslimatı, sipariş edilen mal miktarına tamamen uymalıdır. Alıcı, sipariş miktarını aşan teslimat için ödeme yapmakla yükümlü değildir. Teslimat, siparişe nazaran miktar bakımından eksikse Satıcı bu eksikliği en kısa sürede tamamlayacaktır.

11. KALİTE KONTROL VE HÜKÜMLERİ
Sipariş edilen malın teslim ve tesellümü, Alıcının kontrolle ilgili birimi tarafından teslimden sonra beş (5) işgünü içinde yapılacak muayene neticesinde kalitenin genel uygunluğu tespit edilmedikçe Kabul anlamına gelmez.
 
Alıcının kontrolle ilgili birimi tarafından muayene neticesi kalitenin genel uygunluğu tespit edilmiş olsa dahi, Alıcı, gizli ayıplar ile kullanım esnasında ortaya çıkan ayıpların ihbarı hakkını saklı tutar.

Alıcı, önceden tespit edilmiş olan spesifikasyon ve toleranslara uygun olmayan malları reddeder. Bu halde, Satıcı söz konusu hususun kendisine bildirilmesinden itibaren beş (5) işgünü içinde kendi taşıtlarıyla malı almaya yükümlüdür. Satıcı bu yükümlülüğe uymadığı takdirde bu malların Alıcıda kaldığı her gün için malların toplam tutarının binde ikisi oranında işgaliye ödeyeceği gibi Alıcı bu halde kanundan doğan haklarını da saklı tutar.

Teslim edilen mallar kullanılmaz halde ise yukarıda belirlenen beş (5) günlük süre içinde satıcı bunları almadığı takdirde Alıcı masraflarını Satıcıdan almak kaydı ile malları imhaya yetkilidir.

12. GARANTİ
Teslimatın gerçekleşmesini müteakip hal icabına göre bildirilen ayıpların giderilmesinden itibaren ve zamanında ayıp ihbarının yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın malın kullanılmasını azaltan ya da kullanımını engelleyen ayıplardan veyahut Satıcının taahhüt ettiği vasıfların malda olmaması halinde Satıcı bir yıllık süre içinde bunları gidermekle yükümlüdür.

13. SİGORTA
Satıcı satmış olduğu mal ve hizmeti, teslim edilme anına kadar oluşabilecek her türlü zarar ve ziyana karşı yeterli şekilde sigortalamayı, aksi takdirde oluşabilecek zarar ve ziyandan ötürü Alıcıyı sorumlu tutamayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

Satılmış olan bir maldaki satıcıdan kaynaklanan gizli veya açık bir ayıp sebebiyle üçüncü kişilerin Alıcıyı sorumlu tutmaları halinde Satıcı, Alıcının doğmuş ve doğacak tüm zararlarını karşılamayı kabul, beyan ve taahhüt eder.

14. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI
Satıcı, satmış bulunduğu mal veya hizmetin alıcının üretiminde kullanılması halinde, Alıcı tarafından üretilmiş tüm ürünlere ilişkin fikri mülkiyet haklarının da alıcıya ait olduğunu, bunlar üzerinde her ne nam altında olursa olsun hiçbir hak iddia etmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
 
Satıcı, işbu sipariş mektubu alım şartları kapsamında satmış bulunduğu mal veya hizmetlerin kendi fikri ürünü olduğunu ve bunlardan kaynaklanan fikri mülkiyet haklarının da koruma altında bulunduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. Üçüncü kişilerin söz konusu mal ve hizmetlerin kendi ürünleri olduğunu iddia ederek alıcıyı sorumlu tutmaları halinde Satıcı, Alıcıyı doğmuş ve doğacak her türlü zarar, ziyan ve tazminattan ayrık tutacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.

15. TESLİMAT ŞARTLARI
Satıcı tarafından satılacak malın sevk ve tesliminde ilişkin INCOTERMS kuralları uygulanacaktır. Alıcı, sipariş yazısına malın hangi şartlarda sevk ve teslim edilmesini talep ettiğini de ekleyecektir.

16. ÖDEME
Malın, Alıcı tarafından istenilen tarihte teslim edilmiş ve kabul edilmiş olması şartıyla faturanın Alıcıya ulaşmasından itibaren ödeme süresi işlemeye başlar.

Ödeme, şartların ve fiyatların kabulü anlamına gelmez. Ödeme tarihi, Satıcının sorumluluklarını ve Alıcının ayıpları ihbar hakkını etkilemez.

17. EDİMİN İFA YERİ
Sipariş, Alıcı tarafından belirtilen yerde ifa edilecektir. Alıcının bildirmiş olduğu yerin ifa mahali olduğunu Satıcı kabul ve taahhüt eder.

18. İHTAR VE İHBARLAR
Taraflarca yapılacak olan ihtar ve ihbarlar yazılı olarak; iadeli taahhütlü posta veya noterden gönderilme şekli ile tarafların aşağıda belirtilen adreslerine yapılacaktır.

19. DEĞİŞİKLİKLER
Bu işbu sipariş mektubu alım şartlarında yapılacak olan her türlü değişiklikler, eklemeler ve çıkartmalar tarafların mutabakatı sonucunda hazırlanacak olan yazılı ve tarafların yetkili temsilcileri tarafından imzalı ek anlaşmalar ile gerçekleştirilecektir. Taraflardan birinin tek taraflı olarak bu yükümlülüklerde herhangi bir değişiklik yapması veya uygulamasını değiştirmesi mümkün değildir.
 
20. UYUŞMAZLIK
Uyuşmazlık halinde İstanbul (Merkez) mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir. Uyuşmazlıkların çözümünde Tarafların defter ve kayıtları kesin ve münhasır delil teşkil eder.